„Солена“ подправка (заместител на сол)

„Солена“ подправка (заместител на сол)

Коледа е любимия ми период в годината! Обичам светлините на коледната елха, мириса на горещите сладки, излизащи от фурната и времето прекарано със семейството, в което не мислиш нито за работа, нито за живота отвън.

Важна част от Коледа е и подаряването на подаръци, което за мен си е чист ритуал. Отделям много време да избера правилния подарък и съм изключитлено щастлива, когато успея да зарадвам човека, за когото е предназначен. Тази година след дълги размисли, реших да направя ръчно украсени шишенца и да ги напълня със смес от подправки. Прецених, че е хубаво смесите да са 2 – една солена и една сладка (сладката, може да намерите ТУК). Солената не мога да я нарека точно солена, тъй като главната ми идея бе да няма сол в нея и едновременно с това да бъде заместител на солта.

Да бъда напълно искрена идеята дойде от баща ми – преди няколко месеца завръщайки се у дома, сядаме на масата и виждам нова подправка. Та аз като един изобщо не любопитен човек веднага я опитах и останах очарована, когато баща ми ми каза, че няма грам сол в нея. С негова помощ, малко импровизация и проучване в крайна сметка открих точните съставки, които да я правят вкусна, уникална и малко по-полезна от солта, която слагаме постоянно в храната си.

Ето и какво добавих в нея:

  1. сусам -основната част от подправката 
  2. черен пипер 
  3. кимион на прах
  4. чубрица (стрита)
  5. червен пипер
  6. къри
  7. сух копър
  8. сух магданоз
  9. самардала
  10. сминдух

Основната съставка в подправката е сусамът – той е и най-важен. Има странното усещане че ядете сол, а всъщност такава няма. Всички останали съставки са на око – най-малко сложих от самардала, тъй като в нея има сол (не повече от кафяна лъжичка). Не прекалявайте и с черния пипер и кърито, тъй като подправката ще стане люта. Важно е всяка съставка да е на прах без сусамът. Смесете всичко в буркан и разбъркайте добре. Опитвайте самата подправка и съответно преценете дали бихте искали да добавите повече от някоя от съставките. Всяка подправка става индивидуална спрямо вкусовете на всеки от вас.

И това е – може да си я ползвате у дома, а може и да я подарите на някого, като я сложите в красиви шишенца, бурканчета или дори торбички.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0