Коледни орнаменти!

Коледни орнаменти!

Да ви кажа честно аз много обичам коледа! Едвам чакам момента, в който ще си извадя елхата и ще започна да украсявам у дома. Тази година реших, че ми писна от стандартните коледни играчки и така и така съм фен на хендмейд продуктите, защо пък да не си направя сама. С малко мерак, свободно време и голямо въображение стиснах четките в ръка и започнах да „изобретявам“. И така в крайна сметка мисля, че се получиха страхотно и се надявам да ви харесат.

Нужните продукти за тестото:

  1. 1/2 чаша царевично нишесте
  2. 1 чаша сода за хляб
  3. 3/4 чаша топла вода

Всички съставки се смесват в тенджера и се слагат на котлона на умерена температура. Бърка се постоянно докато се получи еднородна консистенция, без бучки – приличаща на лепкаво тесто. След това махате тестото от котлона, вадите го в отделна купа и покривате с мокра кърпа, като я поставяте плътно около самото тесто – ако то изсъхне повърхността му става твърда и не подлежи на обработка.

Щом тестото ни се охлади, го вадите от купата и го поставяте върху плот поръсен с царевично нишесте – месите за около 2,3 минути и след това по стандартния начин разстилате с точилка. Дебелината на тестото трябва да е средно между половин милиметър до сантиметър.

Преди следващата ни стъпка пускаме фурната на 80 градуса да загрява.

На финала изрежете формички от разстланото ни тесто като ползвате форми за сладки или просто чаша. Внимателно отделяйте изрязаните форми и ги слагайте в предварително подготвена тавичка покрита с хартия за печене. Остатъците от тестото отново оформете на топка и разточете с точилка – така докато ви свърши сместа.

Преди да ги пъхнем във фурната е добре да не забравим да направим дупчици през които ще закачим панделки – може да използвате сламка, шиш или каквото имате под ръка.

Формите се пекат средно около 50 минути до 1 час. Добре е на около половиния час да завъртите тавата на 180 градуса, така че да се изпекат равномерно.

Ако забележите, че формите започват да се надигат от някоя от страните леко потупайте съответната страна с дървена шпатула намокрена с вода.

Щом формите ни се изпекат- вадите ги, чакате ги да изстинат и започвате да рисувате по тях – каквото ви се иска и каквото ви харесва.

И ето – представям ви част от коледните си играчки. Можете да ги направите във всякаква форма, с рисунка по желание, а защо пък да не и сложите и надпис! Един нетрадиционен подарък, който ще зарадва близките ви и ще ги накара да се усмихнат!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0