Шоколадово суфле/ лава торта

Шоколадово суфле/ лава торта

Най-обичам в неделя да си похапна нещо сладичко! Още повече пък, ако сладичкото става бързо и е мнооого вкусно! Тази седмица реших да приготвя едно много лесно шоколадово суфле или така наречената лава торта.

Ето и нужните продукти:

1. 100 гр. шоколад

2. 125 гр. масло

3. 2 яйца и 2 жълтъка

4. 100 гр. захар

5. 100 гр. брашно

6. Ванилия

7. Сладолед

8. Какао

Първата ни стъпка е да сложим плочките шоколад и маслото в една купичка и да ги разтопим в микровълновата. Пускаме купата на 15 секундни интервали, вадим, разбъркваме и пъхаме отново за 15 секунди. Повтаряме докато не се разтопят напълно съставките.

В отделна купа смесваме яйцата, захарта, брашното и ванилията и ги разбъркваме докато съставките се инкорпорират.

От тук прибавяме шоколадената смес към яйцата, като внимаваме тя да не е прекалено гореща (в такъв случай го оставяме настрани за няколко минути и тогава преминаваме към смесването). Отново разбъркваме, докато всички съставки се смесят напълно.

От тук подготвяме 4 купички като ги намазваме с масло и поръсваме с какао за да предотвратим залепването на сместа. Включваме фурната на 200 градуса и оставяме да загрява.

Изсипваме сместа на равни порции в купичките и ги пъхаме във фурната веднага щом тя загрее. Не пълним купичките догоре, тъй като суфлето ще се надигне. Оставяме около 1 см от ръба. Печем точно 12 минути. Нито минута повече, нито минута по-малко. На 12тата минута ще ви се стори, че все още е сурово. Спокойно – не е! Вадете го, тъй като след това то ще се досготви, докато изстива, а отвътре ще остане леко течно (точно както трябва да е).

След като ги извадим от фурната ги оставяме да поизстинат за 5 минути след това внимателно ги вадим от купичките, като първо прекарваме нож от вътрешната им страна.

Добавяме топка сладолед върху суфлето ни, по желание поръсваме с какао и воала! Време е за хапване!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0