Вкусни питки с овесени ядки а Ла Насето!

Вкусни питки с овесени ядки а Ла Насето!

Ходих скоро на гости на една приятелка и както си му е традиция на нас, за закуска ме нагости с много хубави питки- палачинки. Честно казано не съм сигурна дали са точно питки или палачинки, обаче са много вкусни. Направата им е много проста и калоричността им зависи от това какви съставки слагате – вместо сирене – котидж чийз или извара.

Ето и точните съставки достатъчно питки за двама:

  1. 1 чаша овесени ядки/ брашно
  2. 2 яйца
  3. 150 гр сирене (може да се замести с извара или котидж чийз)
  4. 100 мл прясно мляко (може да се замести със соево мляко, кокосова вода или просто вода)
  5. 1 щипка сол (може вместо сол да сложите шарена сол)
  6. 100 гр. кашкавал (може да се замени с ниско калорична моцарела)

Първата ни стъпка е да превърнем овесените ядки в брашно. За целта ги слагаме в мелничка за кафе или чопър и с няколко пулса им сменяме консистенцията.

От тук добавяме съставките (1,2,3) в купа и разбъркваме добре. Ще се получи много гъста, подобна на пясък смес. В този момент добавяме половината от млякото. Бъркаме отново. Консистенцията ни трябва да е станала по рядка – можем да ги изпечен и така, но няма да ни се получат гладки питки, а ще стоят на бучки. За това добавям и остатъка от млякото и тук вече ни се получава малко по-гъста смес от тази за нормалните палачинки.

Слагаме тигана на котлона и го включваме на малко по-висока от средната температура. За тази рецепта не използваме никаква мазнина. Изливаме в тигана от сместа, като палачинките ни тук са с малък диаметър – в един тиган трябват да се съберат поне 3. За да ми е по-лесно аз слагам сместа в кана, от която изливането е изключително по-лесно.

Печем от едната страна около 3,4 минути и обръщаме. Веднага щом обърнем питчиците, нареждаме върху тях нарязани парченца кашкавал – дебелина около 5 мм (или моцарелата). След още 3 минути върху кашкавала слагаме и другата питка като оставяме нагоре страната, която последно сме пекли. От тук през минута обръщаме вече формирания ни „бургер“ за да се затопли и разтопи кашкавала.

Повтаряме същото със цялата ни смес.

Накрая вадим от тигана и хапваме докато са топли. Можете да ги гарнирате с крема сирене, сладко, лютеница или каквото ви душа желае!

Приятно хапване!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0