Домашно приготвен Хумус!

Домашно приготвен Хумус!

Знам, че много от вас ще кажат – леле това много го мразя – обаче не сте опитвали от моя хумус! Много богат на вкусове, с хубава консистенция, достатъчно гъста да си мажем на филийка 🙂 и най-важното определено здравословен! Ще ви покажа основната рецепта за хумус, но имайте предвид, че можете да експериментирате и добавяте и други продукти за по наситен вкус.

Ето и нужните продукти:

  1. 400 гр. нахут (накиснат в буркан)
  2. 3,4 средни на големина печени чушки (от буркан)
  3. сока на 1 лимон
  4. 2 скилидки чесън
  5. 3 лъжици сусамов тахан
  6. 1 лъжица зехтин
  7. 1/2 ч.ч кисело мляко (не по-малко от 2%)
  8. щипка шарена сол
  9. щипка трапезна сол

Нека първо да си поговорим за нахута. Него можете да го намерите в 3 варианта в магазина – първия е в сурово, твърдо състояние. За него е необходимо да го накиснете във вода от предходния ден и на следващия да направите хумуса. Втория е накиснат във вода в консерва. Този не го препоръчвам, тъй като чисто визуално не знаете в какво състояние е нахута. И третия (този, който аз харесвам) е накиснат във вода в прозрачен стъклен буркан. Обикновено големите буркани с нахут са около 800 гр. с водата, а в изцедено състояние 400. Огледайте добре етикета, тъй като там пише грамажа без и със течността.

Независимо кой от вариантите изберете, първата ви работа след като отворите буркана/консервата с нахута е да го измиете в отделна купа. От тук следва и най-пипкавата част, която не е задължителна, но е препоръчителна. Би било добре да се обели люспата на всяко едно зрънце нахут. Именно люспата е най-големия причинител на газове и подуване на стомаха – та би било добре да избегнем тези екстри. Имайте предвид, че нахута се бели изключително лесно, просто броя на зрънцата е голям.

След като приключим с тази досадна задача можем да добавим нахута към чопъра ни. Към него добавяме обелените и добре почистени печени чушки (без да ги режем), сока на лимона и чесъна (отново обелен). Пускаме чопъра и пулсираме за около 30,40 секунди. Сместа ни няма да е гладка, а все още леко зърниста.

От тук добавяме тахана и зехтина и разбиваме за около 2 минути. Сместа ни трябва да започне да става по-гладка, но все още ще изглежда леко гъста и недостатъчно кремообразна.

Като последна стъпка добавяме киселото мляко, шарената сол и трапезната сол и отново пускаме чопъра. Този път го оставяме да работи малко по-дълго (около 3,4 минути) и ще забележим как се оформя една хубава кремообразна смес.

Хумусът ви вече е готов. Тук вече може да добавяме различни продукти и да експериментирате. Аз разделих моя хумус на 3 – в едната част добавих маслинки (отново в чопъра за 2,3 минути) във втората част добавих червен пипер (тук може само да го разбъркате с лъжица) а третия оставих натурален. Напълних 3 купички и веднага ги нападнахме.

Хумусът е една страхотна разядка и чудесна добавка към основните ястия.

Да ви е вкусно!

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0