Нискокалоричен „чийзкейк“ с ананас и кокос!

Нискокалоричен „чийзкейк“ с ананас и кокос!

Много обичам чийзкейк! Или поне онази версия с многото крема сирене, маскарпоне и един куп други висококалорични продукти. В тази рецепта такива няма. Тъжно е знам… но всъщност открих, че не всичко трябва да е мазно и тежко, за да е вкусно.

Именно с този вид „чийзкейк“ ще ви помогна да потошите онова гласче, което ви казва – искам нещо, сладко, леко солено, много вкусно и ако може да не ми се лепи на бедрата.

Ето и нужните продукти за така наречения чийзкейк:

За блата:

  1. 80 гр. печени солени бадеми
  2. 80 гр. сурови бадеми
  3. 100 гр. фурми

За пълнежа:

  1. 150 г. кокосови стърготини минати през чопъра
  2. 200 гр. кокосова сметана
  3. 40 гр. разтопено кокосово масло
  4. 200 гр. ананас (половината от 1 консерва) за смилане в крема
  5. 200 гр. ананас (другата половина от косервата) остава с цели парченца
  6. 100 гр. сок от консервата с ананас

Първата ни задача е да си подготвим тавичка. Аз изполвам ринг със свалящи се стени 26 см – пълнежът става висок около 3 см, но ако вие искате да имате повече от крема, спокойно може да удвоите съставките му.

Оставяме тавичката на страна и започваме с блата. В чопър добавяме 3те съставки – солените бадеми, суровите и фурмите (без костилките). Пулсираме няколко пъти, докато се получи смес, наподобяваща едър мокър пясък.

Вадим от чопъра и изсипваме сместа върху тавичката – от тук с каквото ви е удобно, притискате сместа, докато се заглади и стане равна – аз ползвах чаша с равно дъно.

След като сме готови, отново използвайки чопъра (ако е достатъчно голям), изсипваме в него кокосовата сметана, сока от консервата и разтопеното кокосово масло (като е важно да не е горещо, ако сме го разтапяли преди това). Пускаме за няколко минути, или докато се получи гладка, еднородна смес. След това добавяме 200 грама ананас на парченца и кокосовите стърготини.

Отново пускаме чопъра и така докато ананаса се разбие напълно и отново стане еднородна смес, която трябва да е станала по-гъста след прибавянето на стърготините.

Отваряме чопъра, вадим сместа в една купа и за финал добавяме целите парченца ананас, като само разбъркваме с лъжица или шпатула, за да се смесят напълно.

От тук изсипваме крема върху блата в тавичката и заглаждаме с шпатула.

Нормално е да ви се струва рядко и да се чудите как точно ще стегне тая смес, но след няколко часа в хладилника десерта ще изглежда както трябва.

И всъщност това е. Вадите десерта, режете и ядете – получава се страхотна комбинация от леко соления блат и сладкия кокосов крем.

Да ви е сладко!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0