Испанска тортиля!

Испанска тортиля!

Дойде ред и на картофите. Ама хич не ни се хапват мусаки и други манджи ала картоф, та реших да направя една испанска тортиля, на която ме научи една моя испанска съквартирантка от времето ми в университета. Тортилята като цяло не е трудно ястие, но отнема време – беленето и рязането на картофите е най досадната работа, а случайното пръскане на горещото олио по време на пърженето е най-неприятната!

Ето и съставките, нужни за 2 средни на големина тортили:

  1. 1 кг. картофи
  2. 2 големи глави лук
  3. 7 до 10 яйца (в зависимост от картофите и тигана, който използвате)
  4. 300 гр. бекон (за тези, които обичат да има и месце)
  5. 400 мл. олио
  6. сол, червен пипер, черен пипер

Количеството продукти може абсолютно да варира. Използвайте толкова картофи, колкото имате – като е важно след като сложите яйцата, да се получи средно гъста консистенция (по скоро да прилича на омлет с парченца в него).

Първата задача е да обелите и нарежете всички картофи. Може да ги нарежете както на кръгчета така и на кубчета. Аз лично ги  режа на средно дебели парчета (малко по-големи от тези за мусаката).

От тук слагате олио в малка дълбока тенджерка и го включвате да загрява. Веднага щом олиото ни загрее започваме с пърженето на картофите, като намаляме котлона. (от 9 правя моя на 7)

Докато картофите ни се пържат си режем лука и бекона на малки кубчета и ги оставяме настрани. Щом извадим първата порция готови изпържени картофи ги слагаме в голяма купа и осоляваме. Продължаваме по същия начин, докато не сложим и последната порция картофи. Заедно с последните сурови картофи добавяме и лука и оставяме да изпържат заедно.

 

Щом са готови ги вадим и на тяхно място в същото олио, запържваме бекона за около 3,4 минути. Добавяме и него в купата с картофите и от тук продължаваме с подправките. Слагаме каквото ни се поиска. Добавяйте червен пипер, черен, шарена сол и всичко, което обичате. Последно добавяме и яйцата. Добавете първите 5 и разбъркайте добре. От там добавяйте всяко следващо докато не се получи консистенцията от снимката.

Финалната част е и най пипкава и трудна. За целта ни трябват тиган и голяма кръгла чиния (с диаметър по-голям от този на тигана). Добавяме лъжица олио в тигана (от това, в което пържихме картофите), включваме котлона на средна температура и добавяме част от сместа ни вътре. Трябва да е равномерно разпределена и със средна височина около 5,6 см. (около средата на тигана). Сместа ни трябва да се пържи около 6,7 минути или докато започне свободно да се отделя от самия тиган.

От тук идва по-сложната част. Трябва да обърнем тортилята. За целта слагаме чинията, която по-рано приготвихме върху самия тиган и обръщаме целия тиган върху нея. От там в долната част на чинията ни тортилята трябва да е сурова а в горната трябва да е изпържена напълно. Слагаме я в тигана внимателно, без да разместим съставните и части и пърженето продължава. От там я вадим по същия начин с чинията и се заемаме с яденето. Сипвайте си чаша червено вино и сядайте на масата да хапвате. Миенето ще го оставим на другата ни половинка 🙂

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0