Пухкави палачинки

Пухкави палачинки

Неделята няма да е напълно неделя без хубава закуска… А какво по-хубаво от пухкави, дебели палачинки.. Печенето им отнема малко повече време от нормалните палачинки, но определено си залужава. 

Ето и необходимите продукти:

  1. 4 чаши брашно
  2. 2 пакетчета бакпулвер (20 гр.)
  3. 4 чаши топло  прясно мляко
  4. 3 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
  5. 1/3 чаша разтопено масло

Първата ви задача е да пресеете брашното заедно с бакпулвера в по-голяма купа. В отделна купа смесвате млякото, разтопеното масло и жълтъците. Точно в тази последователност, като бъркате докато изсипвате жълтъците в топлото мляко за да не се пресекат. Трябва да се получи еднородна, течна, жълта смес. Белтъците разбивате отделно с миксер, докато не се получи пухкава бяла смес (малки облачета, както аз им казвам).

При брашното и бакпулвера изсипвате течните съставки – млякото с разбитите в него жълтъци и масло. Бъркате с миксер, докато продуктите не се смесят и се получи леко гъста, бяла еднородна смес. Важното е да няма бучки, като обикновено отнема 2,3 минути бъркане с миксера. За финал изсипвате белтъците в сместа и разбърквате с шпатула (не с миксер, за да не се загуби ефекта на белтъците). Тук сместа ви все пак ще остане гъста, но това не трябва да ви притеснява.

Печете палачинките в тиган с незалепващо покритие на бавен огън (на моите котлони използвам 4 степен от общо 9). Изсипвате сместа с черпак в средата на тигана и захлюпвате с капак от тенжера.

В зависимост от дебелината на палачинките отнема различно време, но средно около 3,4 минути на палачинка. Готови са за обръщане тогава щом от страната, която виждате няма течна част и са се появили леки балончета. Обръщате за 30 секунди от другата страна и след това вадите в чиния.

Поливате ги обилно с кленов сироп и хапвате до пръсване!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0