Лесно Мохито!

Лесно Мохито!

Не знам защо, но щом стане топло и веднага свързвам времето с едно ледено Мохито! Е най-накрая се стопли, дойдоха почивните дни и реших, че е време да открия сезона на домашно приготвеното Мохито! То пък за късмет, едвам навих и две колежки да открият сезона с мен! Та дойде събота, събрахме се у дома и започна голямото приготвяне!

Ето и какви продукти използвахме ние:

   1) една бутилка бял ром (за предпочитане Бакарди)

   2) една бутилка спрайт

   3) 100 гр. кафява захар

   4) сока от 2 лайма (не лимон, а лайм)

   5) листа от мента (за предпочитане е да не са замразени)

   6) 100 гр. ягоди

   7) 50 гр. малини

   8) лед (колкото си поискате)

Основната идея на Мохитото е да се смесят всички съставки, но специфичното е, че всеки си има своя ред.

Първо си подготвяме чашите. Колкото по-големи, толкова по-добре! Аз лично използвах буркани, които събират 550 мл течност, именно за това моите количества са съобразени с този размер. Следващата стъпка е да покрием дъното на чашата със захар. Имайте предвид, че ако не обичате питиетата ви да са сладки, не трябва да добавяте много захар.

Разделяме лайма на две половинки и във всяка чаша изстискваме сока от половин лайм. След него прибавяме и листата от мента. Колкото повече листа има, толкова по-ментово и свежо ще е питието ви. Аз лично добавих около 6,7 листенца във всяка чаша. От тук целта ни е да смачкаме листата от мента, така че сокът им да се смени със захарта и лайма. Много е важно да не накъсвате листата, а само да ги мачкате. Ако се чудите с какво да ги смачкате, върха на всяка дървена лъжица ще свърши работа. Аз личност използвах дръжката на домакинския чук :-).mojito01

След като приключите с намачкването на ментата, нарежете няколко ягоди (1,2) и отново ги смачкайте леко, за да си пуснат сока. До тук с мачкането 🙂

mojito02

Сега добавете и останалите ягоди и малини и продължете към течностите. Съотношението ром/спрайт зависи изцяло от вас. Аз лично слагах около 100 мл ром на 400 мл спрайт (по-слабичко да е УЖ). Първо добавяте рома, а след него напълнете чашата със спрайт. За финал натрошете няколко бучки лед и ги добавете към сместа.

mojito04

И Воала, имаме си едно страхотно готово Мохито! Сега се обадете на приятелки, изгонете мъжете и се наслаждавайте на хубавото време заедно!

mojito06Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0