Дулсе де лече

Дулсе де лече

Много от вас със сигурност не са чували за дулсе де лече и ще им звучи като нещо много далечно, сложно и трудно за направа. За наш късмет, изобщо не е така!

Дулсе де лече, или казано на български млечен карамел, идва от латинска америка и буквално преведено означава, че печено подсладено прясно мляко.

Има няколко варианта за направата на дулсе де лече, като нито един не е бърз. За направата на тази карамелена сладост се изискват минимум 2 часа и 30 мин.

Най-лесния вариант и този, който аз ползвам е чрез печене на подсладено кондензирано мляко.

Или какво точно ще ви трябва:

  1. консерва подсладено кондензирано мляко
  2. 2 тави – 1 малка и една по-голяма
  3. алуминиево фолио
  4. вилица или тел за разбиване
  5. малко бурканче

Всъщност рецептата е много проста!

Подгрявате фурната на 220 градуса с вентилатор, а през това време изваждате 2 тави – една малка и една по-дълбока, в която малката тава трябва да влезе.

Казано просто ще печем кондензираното мляко на водна баня.

Изсипвате кондензираното мляко в малката тава и я запечатвате добре с алуминиево фолио. От там слагате малката тава в голямата и пълните с гореща вода до средата на малката тава. Много е важно водата да е гореща!

Вкарвате ги внимателно във фурната и печете 2 часа и 30 минути. През това време обръщайте внимание на количеството вода. В момента, в който намалее допълнете отново с гореща вода.

След като изтече времето, вадите тавите и оставяте малката настрани докато изстине – чак тогава махате фолиото. На вид трябва да изглежда като гъста, потъмняла маса – с вид на карамел.

Взимате вилица или тел и хубаво разбърквате, докато се получи хомогенна смес. Имайте предвид, че при разбъркване, цвета ще стане още по-тъмен и изострен!

От там изсипвате в бурканче и започвате да му се наслаждавате с голям кеф!

Можете да го съхранявате в хладилника до 3 седмици – но нека не се лъжем…. няма да издържи 3 седмици…Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0