Как да си направим ръчно рисувана чаша за чай!

Как да си направим ръчно рисувана чаша за чай!

 

Винаги идва онзи момент, в който си казваме – нямам никаква идея какво да му/ и подаря!
Ето тук идвам и аз с малко полезни съвети за една страхотна и оригинална идея.

   Защо да не следващия ви подарък да е една оригинална и сравнително евтина ръчно рисувана чаша?
      Какво ви трябва за изработването и:
                1)      Чаша – лично аз купувам моите от магазина за левче пред нас – струват около 4-5 лева.chasha1
              2)      Боя за рисуване – тук по-специфичното е, че боята трябва да бъде акрилна, тъй като за да се запазят рисунките ни и след миене, ще трябва да изпечем чашата. Обикновено един цвят основна боя (бяла, черна, червена…) струва около 3-4 лева и ще ви стигне за доста дълго време.
               3)   Четка за рисуване – ако не успеете да намерите някоя от детските си запаси, в магазините по левче един комплект струва около 2 лева.
               4)      Чаша с вода – за предпочитане топла, тъй като в нея ще топим четката, с която ще рисуваме чашата, а в топла вода, боята се разгражда по-лесно.
               5)      Кухненска хартия – от нея винаги имаме нужда!
               6)      Парче алуминиево фолио – на него ще извадим малко от боята.
 
Преди да започнем със изпълнението на чашата ни, ще трябва да си изберем модел! Най-вече помислете за човекът, за когото ще е чашата – какво харесва, какви филми обича да гледа, каква музика слуша и хоп – винаги ще се сетите за тема! Щом имаме темата от там започва и ровенето в интернет – най-лесни изглеждат надписите – но да не ви заблуждават – равното писане по чаша е доста по-трудно от колкото на хартия. Пробвайте няколко варианта – докато чашата не се изпече, боята може да се измие с вода. След като си изберете рисунка или текст за чашата ви предлагам да си разпечатате идеите на лист хартия, тъй като ще ви бъде по-лесно да ги виждате право пред вас.
       След като сме избрали модела идва и време за същинската част – рисуването!

chasha2     Първо започнете с приготвянето на работното ви място. Предлагам ви то да е удобно и да имате достатъчно място да се развихрите с площта. Подредете си чашата с водата, кухненската хартия, боята, четките и парчето алуминиево фолио.

   От тук започваме със самото рисуване. Имайте предвид, че чашите ще бъдат ръчно изработени и персонализирани, затова не е проблем ако буквите ви не са идеално прави, а рисунките ви леко закривени.
       След като свършим с рисуването и сме доволни от изработката си е време да оставим чашата настрани за няколко часа да изсъхне хубаво. Аз предпочитам да ги оставя да поседят 24 часа преди да ги сложа във фурната.

      Щом чашите ни изсъхнат идва моментът на печенето.

Много е важно, когато слагаме чашата да се пече, фурната да е студена. Слагаме чашата и включваме фурната на 150 градуса с вентилатор и печем за около 40, 50 минути (30 минути след като ни загрее напълно фурната). След като изтече това време изключване фурната и оставяме чашите в нея докато не изстине напълно. През целия този процес не трябва да отваряме вратичката на фурната нито веднъж!Направим ли го чашата ни ще се спука! Аз лично слагам чашите да се пекат вечер и по този начин ги оставям цяла нощ да се охлаждат във фурната, а чак на сутринта ги вадя!

      Извадим ли чашата от фурната можем да я измием и е готова за опаковане и подаряване!
Във следващата статия ще ви покажа и как най-ефектно да опаковаме чашите ни!
     Виждате някои от моите предложения за ръчно рисувани чаши за чай. Ако имате въпроси откъде може да закупите всички нужни материали, попитайте в коментарите и с удоволствие ще ви отговоря!

 

chasha3
chasha4


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0