Целувки

Целувки

Една от най-малокомпонентните и лесни рецепти е тази на целувките. Казвам лесни, но всъщност ако не следваш точно рецептата и не използваш някои хитринки, може мнооого лесно целувките да станат за боклука.

Основните съставки на целувките са точно 2, като за разкош аз слагам и трета:

  1. Белтъци – 4 броя
  2. Бяла захар 1 и 1/4 чаша
  3. Ванилия

Ще ви трябват 2 съда за водна баня – тенджера + алуминиева купа, в която след това ще бъркате с миксера. Миксер (очевидно от предното изречение), телена бъркалка, пош за оформяне на целувките или просто лъжица ако нямате пош.

Да започна от там, че е хубаво белтъците да са със стайна температура. Аз лично бях правила торта 2 дни по-рано и бях прибрала белтъците в хладилника – та установих, че не е нужно да са прясно счупени от яйцето 🙂

Има една малка хитринка, която научих с годините. Преди да сложите съставките в купата, вземете резен лимон и натъркайте хубаво страните. По този начин киселината ще предпази белтъците от спадане.

Вадите белтъците за поне час на стайна температура. Слагате тенджера с вода на котлона, а върху нея съд, в който прибавяте яйцата, захарта и ванилията.

Важно е котлонът да не е много силен, а водата съвсем леко да си къкри.

Бъркате почти непрестанно (но леко, без сила) яйцата, докато не се разтопи захарта и се получи нещо като леко сгъстен карамел.

След като тази стъпка е готова махате купата от котлона и с миксера биете здраво, докато купата е все още топла. Целта е да се получи, гъста, снежно бяла смес. Отнема средно около 6,7 минути (в зависимост от миксера).

Щом сместа се задържа на върха на бъркалката, значи е готова.

От там прибавяте сместа в торбичка за пош, или просто с лъжица оформяте малки кръгчета.

Върху тава застлана с готварка хартия правите малки целувки, като оставяте около 1 см. между тях.

Основното при целувките е, че те не се пекат на силни градуси, а се „сушат“ при 100 градуса.

Включвате фурната и щом загрее, добавяте целувките. Печете около час, час и 10 минути.

Разбирате, че са готово, щом можете съвсем спокойно да отлепите 1 целувка от хартията и дъното и да е напълно сухо.

При мен отне час и 10 минути.

Вадите целувките и ги оставяте настрана да поизстинат, а след това ги прехвърляте за предпочитане върху решетка, но ако нямате направо в подноса за хапване 🙂

И това е – имайте предвид, че са опасно сладки и вкусни. Не е възможно човек да изяде само една, та ако сте решили да намаляте сладкото…. не ги правете 😀Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0