Северна Италия: Втора спирка езерото Комо

Северна Италия: Втора спирка езерото Комо

Ако сте чели предходните статии за Италия и Милано, значи съвсем доброволно сте дошли на тази страница.

Ако пък съвсем случайно сте попаднали, специално за вас ще направя кратко обощение.

Почивката ни в Северна Италия включва Милано, езерото Комо, Верона, езерото Гарда и за финал Венеция.

Най-бързия и лесен начин да се стигне до Комо е през Милано. Именно там бяхме и ние за 2 нощувки, като втория ден бе отделен специално за Комо.

Много мнения изчетох по темата Комо, много идеи от различни хора, различни начини за придвижване и различни градчета за посещение.

В крайна сметка маршрута, който избрах бе следния:

Milano – Varenna Esino – Bellagio – Como – Milano

Има много Варианти да посетите Комо – с автобус или влак от Милано до Комо или с влак до Варена – това са и най-често посещавание градове по крайбрежието на езерото.

Ние избрахме да пътуваме Милано – Варена с влак. Тъй като това е най-отдалеченото градче, което мислим да посетим, избрахме да е първо. Влакът за Варена пътува час и 3 минути и разписанието му е едно и също всеки ден (с изключение на празници и стачки). Цената на билета е 6.70 евро и не се променя – така че няма значение дали ще си купите онлайн билета или на място.

Ако искате да имате ранен старт на деня и да отделите повече време за езерото, е хубаво да хванете влака в 09:20 – по този начин в 10 и 30 ще сте поели към красотите на Варена.

Самия влак пътува покрай езерото (От Леко до Варена) и гледката е много живописна – съветвам ви да седнете от лявата страна във влака по посока на пътуване – именно там се намира и езерото.

Много е важно да запомните, че ако решите да си купувате билета на място (от машини на Trenitalia, на самата гара) задължително трябва да валидирате билета си, преди влизане във влака. В противен случай при проверка от кондуктора, ще ви наложат глоба. На самите перони има едни незабележими жълти машини, в които пъхате билета и ви се отпечатва дата и час.

Ако пък решите да си закупите билетите онлайн – то те нямат нужда от валидиране. Ние ги бяхме принтирали и честно казано, не знам дали е възможно да ползвате телефон – но виждайки, че на билетите има QR код, си мисля, че няма нужда да се принтират.

Тези, регионалните влакове, пътуващи до Варена, нямат запазено място – така че си харесвате и сядате – гледайте да е по посока на движение, за да не пропуснете красотите 🙂

Щом стигнете във Варена, приключение ви започва!

Варена е малък, но много живописен град. Основните забележителности в него са:

 1. Castello di Vezio – впечатляващ замък от 12-и век с изглед към планината и езерото.
 2. Piazza S. Giorgio – там именно се намира и центъра на града
 3. Chiesa di S. Giorgio – красива катедрала в центъра на града
 4. Villa Monastero – красива и живописна вила, с огромен парк на брега на езерото.
 5. Страхотна крайбрежна алея, на която може да похапнете сладолед в горещите летни дни

Ние решихме да започнем нашата обиколка от двореца и след това да слезем към градската част.

Има 2 варианта през които може да стигнете до двореца. Начална точка и за двата съм дала гарата, но ако идвате с ферибот, на картата лесно ще се ориентирате къде се намира той.

В първия вариант излизате от гарата и поемате на ляво, по пътя – трябва да минете точно под моста и веднага след това по пътя в ляво.

Не съм сигурна, дали този е по-удачния вариант. Гледките по пътя са много живописни и в по-голямата част има предназначена част за пехеходци, но на нас ни отне близо 50 минути да стигнем до двореца. На 99% съм сигурна, че се загубихме 2 пъти, тъй като табелите бяха много объркващи. Накрая с питане стигнахме заветната цел.

Гледка към езерото Комо

Втория вариант е директно през гората. При него задължително ви трябват удобни обувки – пътят е пресечен, горист терен.

При този маршрут трябва да излезете на главния път – от гарата завивате на дясно по улица Via per Esino. От там 200 метра по пътя ще стигнете до една пешеходна пътека, до която с малка табелка има написано Via per Vezio. Пътят нагоре е калдъръмен и прилича на малка частна уличка към входа на някоя къща.

Избирайки един от двата маршрута, все ще стигнете до двореца. Входът се заплаща на кафенето с масичките отпред и струва 4 евро. От там си е волна програма. Влизате на пределите на двореца, поглеждате към езерото и дъха ви спира!

Оставям ви да се полюбувате на снимките, защото те говорят сами за себе си!

След като приключите с двореца се върнете обратно надолу към центъра на града.

Отправете се към Villa Monastero – вървейки по главната улица, ще подминете площад S. Giorgio, катедрала S. Giorgio и след около 300 метра ще сте до входа на Villa Monastero.

Името на вилата се свързва с функцията, която е изпълнявала оригиналната сграда. От 13 век до 1567 г. е е била използвана като място за удединение на Цистериански монахини.

Минавайки през няколко метаморфози, понастоящем вилата е собственост на Националния институт за научни изследвания, а от 2003 насам е превърната в къща-музей с 14 стаи, обзаведени изцяло с мебели принадлежащи на предходни собственици.

Вход за градините на вилата струва 6 евро, а комбиниран за градините и музея (стаите във вилата) струва 9 евро. Разликата е, че музеят работи по различно време в годината. Преди да отидете, може да проверите дали е отворен на този сайт.

За наше съжаление музеят не беше отворен, но пък се насладихме на красотата на градините.

Щом приключихме с Вила Монастери, се отправихме към центъра на града. Центърът е доста малък, така че ням да ви отнеме повече от 5 минути да го „огледате“. От центъра ви съветвам да слезете до крайбрежната алея.

От самия площад, тръгвате надолу по павираната улица. В средата на улицата има едно голямо дърво. Малко след него (и веднага след голямата жълта сграда) има малки стълбички. Слизате по тях и след 2 минути сте до водата.

Tам има както хубави заведения за хапване, така и страхотни джелатерии. Именно от една такава си купихме по 1 сладолед (първия ни в Италия, за тази година).

От там се насочихме към спирката на ферибота. Хубаво е предварително да проверите графика на фериботите. На пръв поглед изглежда малко объркващ, но щом го проучите, се оказва доста лесен. Графиците са валидни за определено време, така че този, който ви слагам тук бе валиден по времето, когато ние бяхме на езерото.

Или както показва снимката. Фериботите, които тръгват от Варена (най-горния оцветен град) тръгват в определен час, и за определени посоки. Гледате както в ред, така и в колона.

В нашия случай трябва да гледаме 2 варианта или Варена – Беладжио или директно Варена – Комо.

Има съответно и различни лодки, пътуващи за различно време. Написаните с червен шрифт (speed service) са бързи лодки. Затворени са и нямате възможност да стоите отвън. Тази лодка е подходяща за пътуване от Варена до Комо, тъй като разстоянието е голямо – по този маршрут лодката пътува близо 50 минути.

Останалите, с черен шрифт, са така наречените бавни фериботи, или тези които са отворени и усещаш вятъра в лицеето си 🙂 За сравнение пътуването от Варена до Комо продьлжава между 2 и 3 часа – в зависимост от спирките на ферибота.

Именно за това е хубаво да видите графика предварително (на този сайт), така ще може сами да прецените, кой точно ферибот да хванете и в коя посока. Дали към Беладжио и да разгледате и него или директно към Комо.

Ние така се замотахме във Варена (и най-вече с факта, че се загубихме по пътя към двореца), че бяхме на пристанището в 13 часа. Имахме 2 варианта – или си хващаме директен ферибот до Комо в 13:13 или слизаме на Беладжио, разглеждаме го и си хващаме следващия бърз ферибот до Комо в 14:42. В крайна сметка решихме да отпътуваме директно за Комо.

Бяхме изморени, а знаехме, че и в Комо ще се разхождаме доста.

Ако все пак решите да разгледате и Беладжио имайте предвид следните забележителности:

 1. Центъра на града – пълен със заведения и магазинчета
 2. Villa Serbelloni – вход 9 евро
 3. Villa Melzi – вход 6.50 евро
 4. La Punta Spartivento

Ферибота ни пътува около 50 минути до Комо, през които преминахме през много живописни местенца. Няма да ви излъжа и като ви кажа, че определено си подремнах в една част от пътуването. Толкова леко се носеше по водата ферибота, беше приятно топло и слънцето напичаше част от седалките… Е как да не му се доспи на човек.

Стигнахме до Комо и наново започнахме с обиколката. Насочихме се към центъра на Комо или по точно към катедралата на Комо. Вече толкова много бяхме изгладняли, че нямахме търпение да седнем на някое заведение.

Центъра на Комо е пълен с ресторанти. Всичките имат менюта отвън, така че спокойно можете да се ориентирате дали е във вашия ценови диапазон.

Честно казано, хич и не гледахме много, много на седнахме на първото заведение, което бе на малко по-широка улица, на която няма 300 туристи. Хапнахме пица, прясна паста и фокача. Като чиста магия си вляхме нови сили за оставащата ни обиколка.

Освен до катедралата можете да се разходите и до Basilica di San Fedele- като цяло центъра доста малък, така че накъдето и да се насочите, няма да сбъркате.

Последната задача за Комо бе да се качим до Брунате с фуникуляр.

Фуникуляра се намира в близост до крайбрежната улица, на 300 метра след гара Como Lago. Няма как да пропуснете входа и -висока стена, покрита с тухли и дървени орнаменти, а в средата с голям надпис пише FUNICOLARE.

Фуникулярът се движи на всеки 15 минути и струва 5.50 евро в двете посоки. Съветвам ви да не го пропускате по няколко причини.

Първата е страхотната гледка, която се открива към Комо, щом се качите на върха. Там специално за туристи има няколко площадки пригодени за панорамни снимки.

Втората причина и тази, която мен много ме очарова, е къщата в която е живял Пенчо Славейков до сетния си дъх. На фасадата на сградата има голяма мраморна плоча поставена от съюза на Българските писатели.

Ако имате повече време има доста маршрути за пешеходен туризъм, но ако сте като нас, бих казала че трябва да сте доста изморени след толкова обикаляне.

Отделихме около час на Брунате и на спиращите дъха гледки към град Комо и езерото Комо.

Слязохме долу и бе време да се връщаме обратно към Милано.

Има няколко начина да се върнете обратно в Милано. Гарите в Комо са 3 и всяка от тях ходи до различна гара в Милано.

 1. Como Nord Lago ходи до Milano Nord Cadorna
 2. Como S. Giovanni ходи до Milano Centrale и Milano Porta Garibaldi
 3. Como Nord Borghi ходи до Milano Nord Cadorna

Въпрос на избор е, къде искате да се върнете.

Гарата, която е точно пред спирката на фериботите се казва Como Nord Lago и ходи до гара Milano Nord Cadorna – пътува около 1 час с регионален влак, струваш 4.80 евро в посока.

На гара Milano Nord Cadorna има метростанция Cadorna FN – така че ако и апартаментът/хотелът който сте избрали е в близост до метро тази гара ви върши работа.

Гара Como S. Giovanni се намира на 20тина минути пеша от фуникуляра. Ако имате сили за една последна разходка, може да се отправите и натам.

Съветвам ви да проверите онлайн, кога са следващите влакове и кои ви устройват (имайте предвид, че евтините влакове са регионалните, които струват по 4.80 евро). За следващите влакове може да приверите на сайта на Trenitalia.

Ние бяхме доста изморени и преценихме, че хич не ни се вървят 20 минути до другата гара, така че си хванахме влак от Como Nord Lago.

И така час и половина по-късно или около 18:40 си бяхме „у дома“. Преценихме, че имаме време да починем няколко часа и за последно да се разходим в Милано по тъмно.

Толкова за езерото Комо!

Следваща спирка Верона!

#баситъпотоВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0