Северна Италия: Подготовката!

Северна Италия: Подготовката!

Всяка година за нас приключва с обощение на предходната и най-вече с много размисли къде ще пътуваме следващата. Докато предната година ходихме в Испания, тази решихме да е в Италия.

Вече няколко пъти съм посещавала Италия и винаги ме е очаровала. Както с история, така и с кулинария. А както може би сте разбрали, освен че обичам да пътувам, много обичам и да ям 🙂

След известно ровене из самолeтни компании и проучване на цени на различните хотели и апартаменти, решихме да заложим на северна Италия – или по точно Милано, Верона, Венеция и езерата Комо и Гарда.

Тъй като темата ще стане много необятнa, ще разделя всичките места в отделни теми, така че да не се пренаситите отведнъж на Италия 🙂

Както знаете, за да имаме eдна хубава и добре организирана екскурзия подготовката е най-важната част. Определено е най-трудната и досадна задача, но ако искаме да видим най-хубавите места и да посетим най-добрите заведения, без подготовка би станало много трудно.

Тази година отново си имах помощник (Ян БиБи Ян), с който задачите по ровене и четене сякаш бяха малко по-лесни.

Първата ни задача бе да определим маршрут и съответно градове за кацане (в Италия) и излитане (към България).

Взехме решение да пътуваме по следния маршрут (в следната последователност) – Милано, езерото Комо, Верона, езерото Гарда и за финал Венеция, с нощувки в Милано, Верона и Венеция Местре (малко по-късно ще ви обясня и защо избрахме да спим в Местре, а не в самата Венеция)

След като вече имахме ясна представа къде ще ходим, започнахме и с търсенето не билети. Решихме да пътуваме до Милано, тъй като билетите там почти целогодишно са изключително евтини. Може би това е и най-евтината дестинация от България, говорейки за самолетни билети.

Най-евтините полети до Милано са на нискотарифните компании – RyanAir и WizzAir.

Основния сайт през който проверявам за цените на билетите е този на Google – https://www.google.com/flights – изключително удобен е. В него можете да си зададете както желана дестинация и съответните дати за нея, така и просто дестинация, а той сам да ви даде най-евтините билети в рамките на следващите 6 месеца.

След проучване на пазара на билетите избрахме дата за заминаване 20.05 – времето края на май месец е много хубаво – нито е много горещо, нито е студено.

Спряхме се на полет с RyanAir – заминаващ в 06:30 сутринта и кацащ в 07:40. – има и по-късни полети, но тъй като програмата ни щеше да е доста „тясна“ решихме, че искаме да имаме повече време за разходка из Милано.

Заради политиката на RyanAir освен билет, трябваше да си закупим и приорити бординг ако искаме да имаме ръчен багаж от 10 кг на борда на самолета и съответно място, така че да не стоим разделени. По този начин билета от 40 лева (в посока) стана 68.

Тук има една особеност, че ниско тарифните авиокомпании кацат на летищe Milano Bergamo, докато всички останали (Lufthansa, BulgariaAir, Alitalia) кацат на Milano Malpensa.

Летище Bergamo е на час път с автобус, като автобуси има на всеки 20тина минути и пътуват директно до централната гара на Милано, на която има и метростанция.

По този начин, когато проверявате за цени на билети и тяхното часово време, включете едни 7 евро за автобусен билет в посока и 1 час път до Милано.

Автобуси за трансфера от летището до Милано могат да се купят както предварително, така и на място. Тъй като не бяхме сигурни в точния час, вкойто ще се качим на автобуса, решихме да си вземем билети на място. На самото летище в ляво от изхода за пристигащи има 3 гишета на различни компании, пътуващи до Милано. Над тях точно има голям екран, който показва и коя компания в колко часа тръгва. Съответно по него ще се ориентирате и кой автобус ще тръгне най-скоро – цена 7 евро.

Едните самолетни билети бяха закупени, остана да решим и кога ще се приберем обратно в София. За последна спирка избрахме Венеция – която е и най-източната точка от маршрута ни.

Венеция има 2 летища – едното е Marco Polo, което се намира в покрайнините на Венеция, a другото е Venezia Treviso, което се намира на 25 км от Венеция или около 30 минути с автобус.

RayanAir летят до Milano Treviso всеки понеделник и петък – като билетите са по-евтини в месеците юли и август, но определено не препоръчвам пътуването до там по това време (поради факта, че става много горещо и от каналите се разнасят неприятни аромати).

Датата ни за връщане бе 27.05понеделник – излитане в 12:40 и кацане в 15:20. Цената на билет на човек, отново с приороти бординг и място излезе 111 лв.

И така общо сумата, която сме платили за двата самолетни билета възлиза на 179 лв.

След като закупихме самолетните билети, се насочихме към следващите ни главни пътувания – или придвижването от Милано до Верона и от Верона до Венеция. Решихме да разделим нощувките по следния начин – 2 в Милано, 3 във Верона и 2 във Венеция.

След доста четене и ровене, решихме, че най-удобния транспорт за нас ще бъде влаковия. Влаковете са чисти, удобни, на нормални цени и бързи, доста бързи.

За закупуването на влаковите билети ползвахме тeзи 2 сайтa :
https://www.trenitalia.com/

https://www.italotreno.it/en

Важно е да запомните, че има няколко вида влака – Regionale – който е „бавния“ им влак и Frecciarossa – който е бързия. Проверете и на двата сайта за едни и същи дати какви са цените – понякога Italo, предлагат страхотни намаления.

Като цяло закупени предварително (с минимум месец аванс) билетите са на много прилични цени. По този начин билет от Милано до Верона с бърз влак (през сайта на Italo) ни струваше 9.90 евро на човек или по 19,60 лв. Влакът пътува час и 14 минути и тръгва от Централната гара на Милано (Milano Centrale)

Следващия влаков билет бе този от Верона до Венеция Местре – пътувахме на 25.05 (след 3 нощувки във Верона). Отново с бърз влак (закупен от Italo) – единичен билет ни струваше отново 9,90 евро или 19,60 лева. Пътува се 57 минути.

И отново да обобщим – до тук за самолетни и влакови билети сме дали по 218,20 лв на човек.

След като бяхме закупили всички билети, настана ред и на спането.

от 20 до 22 – 2 нощувки в Милано

от 22 до 25 – 3 нощувки във Верона

от 25 до 27 – 2 нощувки във Венеция

Тъй като сме 4 човека, за нас винаги е по-удобно и изгодно да наемем апартамент вместо хотелски стаи. Предпочитаме ги главно заради уюта, който предоставят, хубавите общи части (трапезарии и холове) и най-вече изгодните цени. Винаги излиза по-евтино 4 човека да наемат апартамент с 2 спални, вместо 2 отделни хотелски стаи.

Щом става въпрос за търсене на апартаменти и хотелски стаи винаги ползвам 2 сайта – Booking и AirBnB.

В първия колкото повече резервации имаш, толкова по-голяма отстъпка получаваш за избрани хотели и апартаменти. Хубавото е, че можеш да се възползваш и oт допълнителна 10% отстъпка от резервацията ти, която ти се изплаща по карта до 30 дни след напускане на мястото за настаняване – можеш да ползваш този линк, като е важно да резервираш през него – 10% отстъпка при резервация

Във втория сайт (AirBnB) – можеш да резервираш главно апартаменти и лични места за настаняване (примерно стая от къща) – тук имаш отстъпка само при първа регистрация, ако използваш този линк – отстъпка до 36 евро при първа регистрация!

Намирането на подходящ апартамент или хотел, винаги е въпрос на късмет и добър тайминг. Не бързайте да резервирате веднага, а обмислете всички варианти и опции – погледнете локацията – възможността за градски транспорт, сигурността на района и отдалечеността от забележителностите, които искате да посетите. Много е важно да прочетете и ревютата на всички посетили мястото за настаняване. Обикновено там се вижда и колко е хубав (или не).

След като сте обмислили всички варианти, можете да преминете към резервацията – ние на късмет намерихме изключително евтин апартамент в Милано – в близост до Централната им гара и на 5 спирки с метрото до центъра.

Апартаментът на пръв поглед изглеждаше доста приятен – 2 спални с голям хол, 1 баня и 2 тоалетни – Isola Apartments by Twoone – за него платихме общо 267 лв за четиримата за 2 нощувки – 133,5 на нощувка за 4 човека или 33,37 на човек на нощувкаoбщо 66,74 на човек– което за Италия е изключително ниска цена.

Следващия апартамент, който харесахме и резервирахме е във Верона. Отново апартамент с 2 спални, хол, кухня, баня и 2 тоалетни. Апартаментът се намира на 5 минути пеша от центъра и тъй като града е доста малък, обикаляхме единствено и само пеша. Rubele34 се оказа много хубав апартамент с прекрасна малка тераса, която бе походяща за почивка след дълъг ден. Цена за 3 нощувки – 364.50 евро или 713 лева, което ще рече – 237, 67 на нощувка за 4 човека или 59,41 на човек на нощувка – общо 178.23 на човек.

Следващата дестинация бе Венеция Местре. Много се чудехме дали да си наемем апартамент в Местре или хотел във Венеция. Ровейки из всички сайтове за хотели, установих, че хотелите в самата Венеция са много по-скъпи от тези в Местре. Реално от Местре до Венеция са не повече от 10 минути с трамвай или автобус (градски транспорт), а апартамента, който намерихме бе повече от страхотен. CASA BARBARA бе на страхотна локация – точно до спирка на трамвая, ходещ до Венеция и на 5 спирки от самата Венеция.

Апартаментът разполага с 2 спални, хол, напълно оборудвана кухня (съдомиялна, пералня, хладилник, готварска печка), баня с тоалетна и страхотна голяма тераса, която заобикаля 2/3 от апартамента. За апартамента платихме (2 нощувки) – 249.40 евро, или 489 лв – което е 244 на нощувка за 4 човека или 61.09 на човек на нощувкаобщо 122.18 на човек.

И така, да обощим за последно всички разходи:

20.05 заминаване София – Милано Бергамо в 06:30 ч. – 68 лв./човек

Настаняване в Милано – 267 лв за 2 нощувки – 66.74 лв./човек

22.05 заминаване Милано – Верона/влак в 11:34ч. – 19.60 лв./човек

Настаняване във Верона – 713 лв за 3 нощувки – 178.23 лв./човек

25.05 заминаване Верона – Венеция/влак в 09:50 – 19.60 лв./човек

Настаняване във Венеция – 489 лв за 2 нощувки – 122.18 лв./човек

27.05 заминаване Венеция Тревизо – София в 12:40 – 111 лв./човек

Общо – 585.35 лева на човек

Толкова по подготовката по закупуването на самолетни и влакови билети и резервацията на апартаменти. От тук нататък следва същинската част – посещението!

В края на статията ще добавя и няколко практически съвета и един много кратък речник на използваните от нас думи на италиянски.

Съвети:

 1. Билети за градския транспорт се купуват от Tabachi магазинчетата – билетът се маркира винаги на влизане в превозното средство. В Милано билетът е валиден за 90 минути, а във Верона за 75 (което ще рече, че можете да смените няколко автобуса в рамките на това време).
 2. В метрото в Милано, се чекирате винаги както на влизане, така и на излизане.
 3. Преди да посетите Милано, проучете картите за транспорт – най-изгодни излизат туристическите карти за 24 часа – 4,50 евро за неoграничен брой пътувания из градската мрежа. Могат да се купят както от Tabachi магазин, така и от автоматите пред вход на метро.
 4. Неделя и понеделник са основите почивни дни в Италия – възможно е някои от местата, които искате да посетите да не работят – проверете работното им време предварително.
 5. Заведенията за хранене работят главно от 11 до 14:30 и след това от 19:00 – повечето имат обедна почивка и не работят.
 6. Италия се слави със стачките на служителите си, главно в самолетния и автобусния транспорт. Преди да заминете можете да проверите дали в дните, в които ще сте там няма да има някоя стачка, която да ви провали плановете – проверете тук.
 7. Не забравяйте, че роумингът падна и следователно разговорите и интернета ви са безплатни спрямо тарифния ви план. Проверете лимита си преди да тръгнете.
 8. Внимавайте с багажа си – джепчии дебнат отвсякъде.
 9. Носете лейкопласт и аналгин в чантата си – не се знае къде ще ви потрябват.

Кратък речник:

 1. Buon giorno – Добро утро!
 2. Ciao – (чао) Здравейте! и Довиждане!
 3. Grazie – Благодаря!
 4. Prego – Моля! (в случаите, когато някой ви каже Grazie, вие отговаряте с Prego)
 5. Sì – Да
 6. No – Не

В случаите, когато питате за посока и всички ви отговарят на италиянски (което се случва доста често):

 1. destra – на дясно
 2. sinistra – на ляво
 3. diritto – напред

Публични места и думи, които бихте чули и прочели в градска среда:

 1. La stazione – ж.п гара
 2. Treno – влак
 3. Autobus – автобус
 4. Fermata – спирка
 5. Prossima fermata – следваща спирка (обикновено го чувате в автобус или метро)
 6. Biglietto – билет

В магазин или ресторант:

 1. Supermercato – супермаркет
 2. Ristorante – ресторант
 3. Vino – вино
 4. Birra – Бира
 5. Antipasto – предястие
 6. Bibita – напитка
 7. Colazione – закуска
 8. Pranzo – обяд
 9. Cena – вечеря

Цифри:

 1. Uno – едно
 2. Due – две
 3. Tre – три
 4. Quattro – четири
 5. Cinque – пет
 6. Sei – шест
 7. Sette – седем
 8. Otto – осем
 9. Nove – девет
 10. Dieci – десетi

Толкова по подготовката – преминаваме към същинската част.

Първа спирка – Милано!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0