„Ягодова свежест“ а ла Тинчето!

„Ягодова свежест“ а ла Тинчето!

qgodi2Да започна от там, че Тинчето (Христина Ташева) ме светна за тази така „трудна“ и „бавна“ рецепта. Тя пък на своя глава, я е научила от една испанка по време на престоя си в Гандия (окръг Валенсия, Испания). Жената, казва Тинчето, грам английски не говорила, но определено можела да говори езика на ягодите.

А ягодите били навсякъде! Десетки оранжерии, изпълнени с червени и ароматни плодове, чакащи да бъдат пригqgodiотвени по всевъзможни начини!  Именно заради тях и е показала и тази толкова лесна и същевременно толкова вкусна рецепта за сладоледен мус с ягоди, който Tинчето кръсти „Ягодова свежест“!

Ето и нужните продукти:

1) една кутия с ягоди – 250 грqgodi3

2) 100 грама кафява захар

3) 2 белтъка

4) една ванилия

И това е! Нищо друго не ни трябва, освен горепосочените продукти. Особеното при тази рецепта е, че задължително ни трябва миксер. На ръка не би било физически възможно да разбием белтъците.

Първата ни стъпка е да нарежем ягодите на ситни парченца. Колкото по ситни, толкова по-лесно миксера ще ги инкорпорира с белтъците, когато им дойде времето. След като ги нарежем ги оставяме настрани и се заемаме с разбиването на белтъците.qgodi5

За целта отделяме жълтъците от яйцата, а белтъците изсипваме в купа, като към тях прибавяме захарта и ванилията и бием в миксера, докато белтъците не започнат да побеляват и да се надигат в купата ни. След това прибавяме вече нарязаните ягоди, пускаме миксера и бием за минимум 10 минути.

qgodi4

Постепенно сместа ни започва да става розова и да се надига в купата. Готова е тогава, когато придобие вид на гъст мус и е станала двойна на първоначалните си размери.

qgodi6

Благодарение на белтъците, става толкова плътна и гъста, че ако решим да обърнем купата със сместа надолу, тя няма да падне.

qgodi7

Като за финал, аз сложих сместа в кутии и ги пъхнах във фризера, тъй като целта ми беше – сладолед! Ако пък на вас не ви се яде сладолед е достатъчно само да я изстудите и е готова за консумиране със всякакви плодове!

 sladoleden-mus02

sladoleden-mus01

sladoleden-mus05

sladoleden-mus04Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0