Крем забайон със сметана и плодове!

Крем забайон със сметана и плодове!

Преди няколко часа отворих хладилника и забелязах, че от предна рецепта ми е останала малко сладка готварска сметана, към 200 мл. Имах два избора – или да я хвърля в следващите дни, или да измайсторя нещо сладичко с нея. Логично щом четете публикацията, явно съм решила да я използвам :-).

В хладилника още намерих половин бурканче със сладко от ягоди, купа с пресни домашни ягоди и малко кайсийки. Тъкмо се бяхме върнали от Мелник и имах пълна бутилка с червено вино, сорт Широка Мелнишкаа. Доста сладко и според мен идеално за сладкиши. Имах и яйца, така че набързо го измислих – ще правя крем забайон, към него ще добавя сметаната и плодовете. Ето и точните пропорции, които използвах за 5 купички с крем:

1) 200 мл течна сладкарска сметана

2) 5 жълтъкаkrem-zabaion01

3) 100 мл червено сладко вино

4) 1/3 чаша захар

5) една ванилия

6) 100 гр. ягоди (нарязани на ситно) и 10тина за украса

7) 3,4 малки кайсии (нарязани на ситно)

8) сладко от ягоди (по желание)

krem-zabaion04Първо ще започнем с приготвянето на крема Забайон. Специфичното при него е, че се прави на водна баня. Затова си подгответе 2 съда – една тенджера, която ще бъде пряко на котлона и друг метален съд, който да влиза в другата тенджера, но да не докосва дъното. В първата слагаме вода, толкова че горния съд да е потопен на 2 пръста във водата.

krem-zabaion02

В металния съд (с който ше готвим на парна баня) смесване яйцата, захарта и виното. Бием с миксера, докато яйцата не се надигнат леко и самата смес изсветлее. От тук директно я слагаме върху водата в тенджерата и продължаваме на бием с миксера. Ще отнеме около 15тина минути на крема да се сгъсти и да се надигне. През това време непрекъснато трябва да бием с миксера и да следим за температурата на сместа. Тя не трябва да става гореща, а при потапяне на пръста в сместа, тя трябва да е нормална на допир.

krem-zabaion05

Щом крема ни е готов го дърпаме от котлона и се заемаме с биенето на сметаната. В купа изсипване течната сметана и отново с миксера бием докато сметаната не стане гъста и лъскава. Отнема около 5 минути.

krem-zabaion06

Щом и двата ни крема са готови можем да преминем към пълненето на купичките ни.

Във всяка купичка започваме с първи слой сметана (дебелина около 1 пръст).

krem-zabaion08

След това слагаме по 1 лъжица от сладкото от ягоди и слагаме една лъжица от нарязаните ягоди и кайсии.

krem-zabaion09krem-zabaion07

Заглаждаме с лъжицата и продължаваме към следващия слой – крема Забайон. Отново слагаме крем във всичките ни купички като го разпределяме равномерно. Тук крема ни е готов. Аз реших да украся с малко ягоди, тъй като преди ден ги бяхме набрали от градината.

Направих по една розичка от ягодите за красота и в последния момент се досетих да ги залея с останалото сладко от ягоди. Самата розичка се прави изключително лесно. Колкото по-голяма е ягодата, толкова по-голяма ще стане и розичката. Първата стъпка е да разрежем ягодата на две половинки. Обръщаме ги с плоската страна към дъската за рязане, като целта ни е да съединим ягодата в една голяма. След това режем тънки ленти по ширината на плода.

krem-zabaion17

 

От тук с ръка приплъзваме лентите ягода, за да се получи ефекта от снимката. След като сме готови и с тази стъпка, подхващаме единия край и започваме да навиваме около центъра, докато не се получи розичка.

krem-zabaion16

 

От тук внимателно с шпатула местим розичката в десерта и заливаме ги със сладко (по желание). И Воала! Имаме си готов крем забайон със сметана и плодове! Беше много вкусен, но не го препоръчвам за деца, заради виното в него.

Ето и малко снимки на кремчето 🙂

krem-zabaion11

krem-zabaion12

krem-zabaion13

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0