Испанско приключение – Трета спирка: Валенсия!

Испанско приключение – Трета спирка: Валенсия!

Валенсия – градът с красивата архитектура и магическите сгради на Калатрала. Преди да се впусна в дълго и разточително описание на този така приветлив град, ще ви върна маалко назад в другите ми статии.

Всичко започна в един слънчев ден… Шегувам се – няма да ви връщам толкова много…

Ако искате да прочетете как стигнахме до Испания и какви бяха приготовленията ни, може да прочетете в следната статия: ИСПАНСКО ПРИКЛЮЧЕНИЕ: ПОДГОТОВКАТА!

Първата ни спирка беше Мадрид – столицата на Испания. За нея можете да прочетете в тази статия. 

Имаме и бонус тема с любезното съдействие на Ян Биби Ян – Толедо!

Втората ни спирка бе Аликанте – мястото за почивка и отмора.

Нека започна от там какви са възможностите за придвижване до Валенсия:

  1. Със самолет – от София до Валенсия летят доста компании, като най-евтини си остават Wizz Air и Ryan Air. Имайте предвид, че Wizz Air, кацат на летище Aeroport de Valencia, което се намира в града и се стига до него с метрото. Ryan Air летят до Valencia Castellon, което се намира на 100 км от Валенсия. Има няколко начина за придвижване от Летище Кастейон до центъра на Валенсия:

1.1. с автобус директно от летището до Валенсия и обратно – билета струва 20 евро и се пътува 2 часа. Компанията се казва Mediterráneo Holidays и билети могат да се купят както онлайн така и на място на летището. Търсите гише на Autos Mediterráneo. 

1.2. с влак до гара Castellón и от там с влак Renfe Cercanías до Валенсия. Тази опция е малко по-евтина – 12 евро за автобуса до гарата и 5.80 за влака до Валенсия. Отново времето за път е около 2 часа. Тук спирките на влака са няколко и може да изберете тази, която е най-близо до хотела ви. Спирките са както следват: Valencia Cabañal; Valencia Font de Sant Lluis; Valencia Nord (Downtown)

1.3. с такси. Струва между 115 и 150 евро, като цената зависи от трафика. Пътуването отнема около 1 час.

1.4. с частен трансфер. Тази може да е както най-евтината, така и най-скъпата услуга от летището до Валенсия. В зависимост от броя на хората, които ще я наемете, цената е различна. В този сайт може да въведете данните за пътуването си и така ще ви даде информация, колко ще струва наема на кола или ван. Цената за 3ма човека е 150 евро, а за 8 (наем на ван) е общо 180 евро. Пътуването е 1 час.

Много внимателно преценете дали малко по-евтиния билет си заслужава 2 часовото пътуване до Кастейон.

2. Другия вариант е със самолет до Мадрид. Можете да останете там за 1 нощувка и на следващия ден да потеглите към Валенсия:

2.1. Със самолет от Мадрид до Валенсия – Цените варират средно около 40,50 евро в посока – пътува се 1 час

2.2. С бърз влак от Мадрид до Валенсия – цените са средно около 15,20 евро закупени по-рано. Пътува се час и 54 минути.

Тъй като на нас ни беше трета спирка от Испанския ни тур, ние се придвижихме от Аликанте до Валенсия с автобус. Времето за пътуване е 2 часа, а билета струваше 18 лв на човек. Имахме 4 нощувки/5 дни във Валенсия като на 5тия ден се прибрахме със самолет на Wizz Air от летище във Валенсия. На финала ще ви разкажа и как се стига до него подробно.

Да започна от там, че изключително много се чудихме къде да резервираме хотел – дали в центъра на града или близо до плажа. Разгледах всякакви възможности и в крайна сметка се спряхме на центъра, тъй като целта ни бяха забележителностите, а не плажа. Избрахме апартамент през Airbnb, който беше в близост до забележителностите и до метро. Резервирахме този апартамент My Loft 4 You City Hall . Апартамента не беше лош, но след този в Аликанте направо бледнееше. За него платихме 596.83 лв за 4 човека за 4 нощувки – 149,20 на човек.

Пристигнахме във Валенсия в 15 и 30. Отне ни около 10тина минути да стигнем до апартамента, като предварително се бяхме уговорили със собственичката да ни чака там. Настанихме се и по най-бързия начин излязохме за да се разходим и да попием от Валесианската атмосфера.

Запътихме се към Плаза де Торос, която се намира точно до Valencia NORD. Арената е построена между 1850 и 1860 година и от тогава действа като арена за корида. Честно казано не съм сигурна дали и в момента действа като такава, тъй като видът и бе леко позапуснат. Белеща се боя по седалките и столове, които определено са правени миналия век. Входът на арената се намира от другата страна на сградата, като тръгвате по улица Carrer de Castello – пътя между арената и гарата. Завивате в ляво в нещо като тунел – междублоково пространство – целта е да стигнете до Primark – точно срещу него се намира и входа на арената. Билетът струва 2 евро и определено си заслужава. Цялата арена е напълно достъпна, като може да посетите всяко едно ниво. Макар видът и да е леко позапуснат определено говори за една епоха, в която коридата са били на почит. По време на посещението ни на арената имаше млади момчета, които тренираха за тореадори. Отделихме около 40 минути на цялата арена като не остана кътче, което да не обиколихме. Ще ви направят впечатление малките столове, тесните врати и тунели – за 2 евро определено си заслужава.

 

Тъй като в този първи полуден не бяхме планирали нищо специално решихме да се отправим към стадион Местая. Нямахме точно определен път, така че следвахме картата – важното е да преминете от другата страна на реката (парка), по един от възможните мостове – Pont de les Flors, на който можете да видите бюста на Симон Боливар; Pont d’Arago; Pont de l’Exposicio. По който и да минете ще ви отведе в близост до стадиона. Не успяхме да влезем вътре, тъй като така и не разбрахме кога работи, но го обиколихме целия отвън 🙂

Oт тук решихме да се отправим към Jardins del Real. Страхотен парк в сърцето на оживения и забързан град – отделете време и се разходете в него.

Излизайки от парка се насочихме към манастир Real Monasterio de la Santísima Trinidad – беше късно и не успяхме да го посетим отвътре, но е отворен за посещение, а таксата му е  6 евро. Тук може да видите кога работи и кои дни е затворен (поради редица национални празници и други събития).

Пресякохме парка по моста срещу манастира – Pont de la Trinitat – като от тук се отправихме към малките улички, водещи до катедралата на Валенсия. Изляохме точно на гърба на Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats

Заобикаляйки базиликата излизате и на Plaza de la Virgen – точно там се намира и Катедралата на Валенсия – страхотна сграда първоначално построена в готически стил, но тъй като последващото и строителсто продължава дълги години могат да се забележат ренесансови, неокласически, барокови и романски елементи. Точно до главния и вход се намират и стълбите, които ще ви отведат до осмоъгълния и купол (камбанария) – работи от 10 до 18 и 30, като е затворена в неделя и на официлани празници. Входа и струва 7 евро. Тъй като ние уцелихме католически празник, камбанарията бе затворена и не можахме да се насладим на Валенсия погледната от купола.

За финал на разходката ни минахме през Plaça de la Reina – още един красив площад, който всъщност отбелязва и Нулевия километър на Валенсия. Именно от там си купихме и така известната Валенсианска напитка Oрчата – Orxata. Това е традиционно питие добито от сока на смачкани чуфа (никога не го бях виждала това растение) – има много специфичен вкус на мляко с канела и още нещо, което определено не успях да го уточня :). Пробвайте и преценете сами дали ще ви хареса.

Тук решихме и да приключи първия полуден за нас. Минахме през един магазин (Carrefour Express), напазарувахме си нещо за хапване и се отправихме към апартамента.

Ден втори

Този ден бе целия отреден на града на изкуствата и науката – Ciutat de les Arts i les Ciències. Градът се състои от 5 сгради и е построен на площ от 350 000 кв.м. Той е проектиран от известния валенсиански архитект Сантяго Калатрава. Разположен е в края на някогашната река Турия, която е била пресушена, поради честото и преливане и щетите, които то нанася. Самата река е изместена на юг от града, а старото и корито се превръща в прекрасен 10 км. парк.

Бих казала, че е задължително е да си закупите билети предварително. Закупуването им на място е почти невъзможно. Има няколко варианта за закупуване на билети спрямо сградите, които бихте желали да посетите – Хемисферата (HEMISFÈRIC), Аквариумът (OCEANOGRÀFIC), Музея на науките Принц Фелипе (PALAU DE LES ARTS). Препоръчвам ви да посетите и трите сгради. Билети може да закупите (и трябва) от този сайт – сайт за билети. Комбиниран билет за трите сгради струва 38 евро на човек. Да, не е евтино, но определено си заслужава.

Изчетох много за посещението на трите сгради като в 50% от статиите се пишеше, че е почти невъзможно да посетиш и трите в 1 ден, а в останалите 50% пишеше, че това е възможно. В крайна сметка решихме да отделим само 1 ден за града на изкуствата и науката и определено ни беше достатъчен. При закупуването на билетите ще тряба да изберете и филм, който да гледате в Хемисферата – в самата сграда ще посетите един голям кино салон, на който екрана му се намира на тавана. Препоръчвам ви да изберете 3D филм и да оставите гледането му за накрая. Трябва да изберете и точен час. Ние избрахме филм за динозаври, който започваше в 18:00 часа. Ако сега отново трябва да купувам билети и да резервирам филм бих избрала този в 17:00. Прожекцията трае около 50 минути.

Предлагам ви да посетите сградите в следния ред:

  1. Аквариумът – той отнема и най-много време – около 4 часа
  2. Музея на науките – отне ни около час и половина
  3. Хемисферата – около 50 минути

Всички сгради отварят в 10:00, така че ви препоръчвам да сте там най-късно в 10:30 за да имате време за всичко.

За да стигнете до града на изкуствата просто вървете директно през парка. От центъра на града до първата сграда отнема средно около 30 минути ходене. Ние тръгнахме в 10 без 15, като се насочихме директно към парка на пресушената река Турия. Имайте предвид, че може да минете и през самия град, като на почти всяка улица имаше обособена пешеходна зона в средата между двете платна.

Стигайки до Града на Изкуствата и Науката пред вас се открива страхотна гледка на футуристичните сгради. Насладете се на красивите снимки 🙂

 

Нека разгледаме всяка сграда поотделно и тайните, които крие 🙂

Аквариумът OCEANOGRÀFIC

Аквариумът представлява един голям подводен град, заемащ площ от 110 000 кв. м. и побира 42 милиона литра вода. Всяка от сградите в него представлява различна водна система –  Антарктика, Арктика, Червено море, Средиземно море, Тропически зони, блата и мочурища.

Още с наближаването до Аквариума, ще видите и красивата сграда, приличаща на водна лилия. Веднага след самия вход ще откриете и табела, която ви насочва към различните водни системи. Препоръчвам ви да я снимате и да се ориентирате по нея, в случай, че не сте сигурни какво сте видели и какво не.

След влизането си в аквариума, стъпките ще ви отведат до фен магазина – оставете го за накрая :).

От тук може да вървите от зала в зала. Няма нужда да ви разказвам за всяка една поотделно тъй като е по-добре да им се насладите сами.

Едно от нещата, които определено си заслужава да видите е шоуто с делфини. Има точно определени часове за шоупрограмите, така че минете от там и вижте кои са. Хубавото е, че точно пред басейна с делфините се намират и заведенията за хранене, а щом стигнете до делфините съм сигурна, че ще сте гладни. За средно около 10 евро на човек можете да си вземете меню – бургер с картофки и безлкохолна напитка. След като хапнете можете спокойно да гледате и красивото шоу. Обещавам, че много ще ви хареса!

 

 

След няколкочасово обикаляне из Аквариума, решихме, че сме се пренаситили с гледането на животни и се отправихме към изхода.

Музея на науката Принц Фелипе (PALAU DE LES ARTS)

Следващата ни спирка бе Музея на науката – Той представлява интерактивен научен музей, разположен на 3 етажа и върху площ от 40 000 кв.м. Тук може да отделите както 1 час така и 3. Всичко зависи от това дали се спирате пред всеки един обект. Основната задача на музея е да възбуди любопитството у посетителите си и смятам, че е подходящ както за деца така и за възрастни.

Приключихме с разходката из музея и часът бе около 16:00 – Имахме 2 часа до прожекцията в Хемисферата, затова решихме да се разходим из „Града“

Една много красива част от „Града“ е така нареченият Пасаж – Всъщност много прилича на оранжерия и реално представлява дълга пешеходна алея, по която са насадени различни растителни видове, които са характерни за района на Валенсия. Най-вече палмови дървета, лавандула и орлови нокти. Основната идея на алеята е да служи за вход на Града на Изкуствата и е построена с много красиви извити арки. Насладете и се.

След разходката се отбихме и в едно от заведенията в Града на изкуствата за да починем и да пием по нещо студено 🙂

За финал минахме през Хемисферата (HEMISFÈRIC)

Както и по-горе ви споменах в Хемисферата се прожектират филми на голям IMAX екран. Самата сграда наподобява огромно око и заема площ от 13 000 кв.м. В нея още се помещава планетариум. Добре че оставихме филма за последно, тъй като вече бяхме изморени и една почивка от 50 минути в полулегнало състояние ни се отрази много добре. Имайте предвид, че на входа на самата зала може да поискате слушалки, на които да слушате филма на английски език. Помолете ги да ви покажат как точно се слагат, тъй като на нас ни отне време докато уцелим правилната посока. Много е важно трансмитера да е насочен към тавана, тъй като от там идва явно сигнала.

И това беше за нас втория ден. Уморени се насочихме обратно към апартамента и след чаша вино се понесохме към леглата.

Ден трети

В този ден имахме една основна цел – да посетим Биопарк Валенсия. Биопарка е най-големия зоопарк в Европа. Не бих го нарекла точно зоопарк, тъй като в него животните не са затворени в клетки, а се разхождат свободно из големи пространства обособени за различните видове. Повечето прегради с хората са от естествени материали – скали, растения и водоеми. Повечето животни са разделени и живеят така както обитават и естествената си среда – горилите живеят с маймуните, а емутата със зебрите.

Билети ви препоръчвам да си закупите предварително. Закупуват се от официалния сайт на Биопарк Валенсия. Имайте предвид, че през различно време от година пускат разнообразни промоции. Стандартен билет струва 23.80 евро за възрастен и 18 евро за деца. Когато ние ходихме имаше следната промоция – Купувате комплект от 2 билета, в който ви се включва и напитка от едно от заведенията в Биопарка. Цената струвате 38 евро за двама, което всъщност е по-евтино и от регулярния билет от 23.80 за 1 възрастен. Билетите ви ги изпращат на имейл. Аз лично не получих билети и се наложи да им пиша във фейсбук страницата им. Точно след 2 часа билетите бяха в пощенската ми кутия. Принтирате ги и ги представяте на входа на биопарка.

До самия биопарк може да се стигне както с автобус така и с метро, като от метрото имате 10 минути пеша до входа на парка. Ние лично избрахме автобуса, тъй като спира точно пред входа на Биопарка. В близост до Биопарка спират автобуси 67,98 и 99

 

А сега и мако информация за самия Биопарк. Той е разделен на 3 основни части – Савана, Екваториална Африка и Мадагаскар. В Саваната ще можете да видите, както основните видове животни – лъвове, жирафи и носорози – така и по-дребните обитатели като термити и мравояди. Основните обитатели на Екваториална Африка са маймуните и горилите, като единствените животни, които бяха разделени с дебело стъкло от посетителите бяха горилите. Тази част лично на мен ми бе най- не естествена, подари големия наплив от деца чукащи по стъклото. Не съм фен на затворените животни и именно частта с горилите ми бе най-тягостна. В Мадагаскар ще видите много лемури, които всъщност ще ви доближат най-много тъй като се разхождат точно до краката ви.

Лично на мен, много ми хареса Биопарка. Останах очарована от нивото на чистота и освободеност на животните. Ходила съм в няколко зоопарка, но този е единствения, който може да ви доближи до естествения хабитат на животните. Препоръчвам го горещо както за деца, така и за възрастни. Няма повече да ви говоря за него, а ще ви представя серия от снимки, които сами говорят за себе си.

 

Освен разходката из Биопарка може да се насладите и на страхотно шоу с животни в специално отделена арена. Животните преминават съвсен близо до вас и са впечатляваща гледка.

За финал ще ви кажа, че в самия биопарк има и заведения за хранене. Част от тях се намират на тераса, която гледа точно към голям терен, в който се разхождат животни от Африканската Савана. Можете хем да хапвате, хем да се наслаждавате на красотата на парка. На нас ни отне около 3 часа, да обиколим целия парк, като изобщо не сме бързали. Накрая минавате през фенмагазина, хвърляте една торба с пари за плюшени играчки и се отправяте към следвашата дестинация.

След като приключихме с биопарка се насочихме към центъра на града и по скоро към северозападната част от картата 🙂 Насочихме се към Torres de Quart, като минахме както през парка, така и през малките китни улички.

 

По пътя е пълно с малки китни паркове с красиви дървета и прекрасна архитектура.

Стигайки до Кулите, пред нас се разгръща гледка от 2 кули близнаци, които са част от стария Християнски град и са построени през 15 век. Заобикаляйки кулите ще видите и входа към тях. Купувате си билет от офиса, който се намира преди стълбите и се качвате нагоре. Билетът струва 2 евро.

Качвайки се на различните нива на кулата ще забележите и следи от бомбардирането и от Франция през 1808.

 

Определено си заслужава да дадете 2 евро. Гледката, която се открива пред вас от върха е страхотна. Накъдето и да погледнете виждате Валенсия от високо!

 

След като посетихме кулите, се насочихме отново към централната част на Валенсия и по точно района около катедралата на Валенсия. По пътя минахме през централния пазар на Валенсия (Mercado Central). Строежа на сградата е започнал през 1914 година и е напълно завършен през 1928 година. Пазарът се разпростира на 8000 кв.м и работи ежедневно.

Разхождайки се из центъра попаднахме и на няколко страхотни сгради, които са истинско произведение на изкуството. Не бих могла да ви опътя накъде да вървите, тъй като, колкото повече улички обиколите, толкова по-добре.

Пообиколихме още малко и отново се отправихме км апартамента. Така приключи за нас още един леко изморителен, но прекрасен ден.

Ден четвърти

Този ден бе отреден главно за разходка до плажа на Валенсия – Малва-Роса. Разстоянието от центъра на Валенсия до Плажа е около 5 км и половина, така че не ви препоръчвам да вървите до там. Има няколко варианта да стигнете до плажа с градски транспорт. Използвам за стартова точка гара NORD, тъй като се намира на централно място, а от там се пресичат, както няколко линии автобуси, така и метро.

  1. автобус линия 32 – отнема около 30 минути – слизате на спирка Pavia – Platja de les Arenes. Имайте предвид, че автобуса се движи на улица успоредна на плажа, така че като видите плажа слизате на 2рата спирка след това.
  2. с метро линия 3 (червена) или 9 (кафява) от спирка Xàtiva (качвате се в посока Alboraya-Peris Aragó) до спирка Benimaclet. От там трябва да хванете тролей номер 4 до спирка Les Arenes (общо 8 спирки)
  3. с метро линия 5 (зелена) от спирка Xàtiva (качвате се в посока Marítim – Serrería) до спирка Marítim – Serrería. Слизате и се качвате на тролей номер 6 (в посока Tossal del Rei), слизате на спирка Dr. Lluch и сте на около 400 метра от плажа.

Ние избрахме варианта с единия автобус, тъй като не ни се сменяха транспорти. Билети се закупуват от шофьора и струват 1.50 евро. Би било добре да имате точни пари за билетите, като може 1 човек да закупи билети за всички в групата.

Стигайки до плажа се зачудихме дали сме на правилното място. Всички знаем правилото, че да имаш къща на плажа е равно на лукс и привилегии. Да де, ама не и в този случай – попаднахме на някаква индустриална зона, която по скоро ми приличаше на гето отколкото на хубав и скъш квартал. Именно тук много се зарадвах, че решихме да наемем апартамент в центъра, а не близо до плажа.

До самата плажна алея имаше малки китни къщички, но зад тяхната фасада се криеше определено неразвита територия.

Нищо де, плажа определено компенсира квартала наоколо. Плажната ивица е толкова широка, че изобщо не се и виждахa сградите около нея. Плажната алея също бе страхотна – засадена с много палми и изключително чиста. Пясъкът също бе много чист и ситен, а водата изключително топла.

Друго, което ми направи впечатление е, че влизайки във водата 10 метра по-навътре тя все още бе до глезените – което всъщност я прави много подходяща за почивки с деца.

Разходихме се няколко часа по плажа, като накрая решихме да хапнем в едно от заведенията. В началото на плажната ивица се намират доста заведения – всички предлагат морски продукти и имаха обедни менюта. Седнахме на едно, на което обедното меню струваше 12 евро и включваше салата, основно и десерт. Имаше огромно разнообразие от паели, морски деликатеси и паста. Поръчахме си кана с коктейл – Водата на Валенсия – Agua de Valencia – коктейл с портокалов сок, испанско вино (Cava), малко джин и водка. Звучи по-алкохолно, от колкото е. Беше идеалната напитка за един горещ ден.

Прекарахме няколко безгрижни часа на плажа и в късния следобед се отправихме обратно към центъра на Валенсия. Толкова много четох за това страхотно заведение за чуроси във Валенсия, че задължително трябваше да го посетим.

Насочихме се към Horchateria De Santa Catalina. Намира се между катедралата на Валенсия и централния им пазар.

Поръчахме си 2 порции Чуроси с течен шоколад и минерална вода. За всичко платихме около 13 евро. Шоколадът бе толкова сладък, че определено ви трябва минерална вода, за да успеете да изядете всичките чуроси.

Тъй като това бе и последната ни вечер във Валенсия, решихме да се разходим из центъра като за последно. Минахме през Кулите на Серанос, които са идентични с Кулите не Куорт, които посетихме втория ден. Като цяло просто се разхождахме и попивахме от валенсианската атмосфера.

За финал на разходката се върнахме отново в района на катедралата на Валенсия (май ни стана и любимо място, тъй като все там се озовавахме). Седнахме на едно от заведенията, намиращи се точно до фонтана пред Катедралата и за край на почивката си поръчахме по няколко Валенсиански коктейла.

Така приключи и последната вечер от Испанската ни почивка. Прибрахме се приятно изморени и малко тъжни, че всичко приключва и трябва да се върнем обратно в реалността.

На следващата сутрин станахме рано, стегнахме багажите и се отправихме към метрото, което ще ни отведе до летището. Tъй като бяхме близо до спирка Xàtiva се насочихме към нея. Билетите в метрото се купуват от машини, поставени преди входа за влаковете. Може да изберете различен език, като български няма. Билетите във Валенсия представляват всъщност една карта, която се закупува и в нея се зареждат броя билети, които искате да закупите. Имайте предвид, че е възможно с 1 карта да влязат повече човека, стига да заредите толкова билети, колкото човека сте. В нашия случай бяхме 4ма, затова закупихме 4 билета с 1 карта и след това се отправихме към входа.

От спирка Xàtiva до летището ходят линии 3(зелена), 5(червена) и 9 (кафява). Избирате едната линия и се насочвате в Посока Aeroport и слизате на последната спирка. От там се насочвате към терминала, от който излитате и си казвате последно чао с Валенсия.

Това беше от нас. Прекарахме страхотно във Валенсия и определено смятам, че е един прекрасен град със страхотна архитектура и вълшебен дух.

До нови срещи!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0