Испанско приключение: Подготовката!

Испанско приключение: Подготовката!

Толкова време я чаках тази екскурзия, а толкова бързо свърши! Времето минава, а спомените оставали – или поне така казват. В моя случай освен спомените ще оставя и една статия, в която да обобщя всичко преживяно, видяно, изядено и изпито. Да започнем от началото….

Подготовката!

Както обикновено се заемам със задачата да ровя, чета, издирвам билети и хотели и всичко което си му е реда с организирането на една екскурзия. Този път поне си имах и помощник (ще го кръстим Ян Биби Ян). Та започна едно следене на билети, ровене из booking и airbnb…И така се роди идеята – 10 дневна почивка в Испания с обиколка на 3 града. Мадрид, Аликанте и Валенсия.

Винаги започвам със закупуването на самолетните билети – до Мадрид летят няколко авиокомпании – WizzAir, Bulgaria Air и Ryan Air. След преглед на трите авиокомпаии, най-евтини се оказаха билетите с Ryan Air – 92 лв на човек еднопосочен билет с включен само ръчен багаж – дата на заминаване 23.05.2018- 06:20 часа.

Тъй като щяхме да обиколим няколко града, решихме последната спирка да е Валенсия и от там да се приберем до София. Тук отново имаме няколко избора – Wizz Air летят до летище Манисес, което се намира във Валенсия, а другия избор е с Ryan Air, които летят до Валенсия Кастейон, което се намира на 100 км от самия град. Определено се насочихме към Wizz Air – билетите бяха малко по-скъпи, но близостта на летището и удобния транспорт надделяха. Билетите ни струваха по 150 лв. на човек – дата 02.06.2018 – 09:20 часа

Щом самолетните билетите бяха закупени продължихме с търсенето на влакови и автобусни. – Първи трансфер – Мадрид – Аликанте и втори Аликанте – Валенсия.

Влаковата система е доста добра в Испания и ако се закупят билети от рано са на прилични цени. Така 3 месеца преди датата ни на заминаваме ние закупихме и билети за влак от Мадрид до Аликанте – Сайта за закупуване е сравнително лесен – важно е да запомните, че има 2 вида влак – АVE – бърз влак, който се движи с 300 км в час и ALVIA  който е по-бавен и има повече спирки 🙂

 

На нас билетите ни излязоха по 51 лева на човек, закупени 3 месеца по-рано – дата на заминаване 26.05.18 в 17:00. При проверка 2 месеца по-късно билетите бяха средно около 120 лева на човек. Мадрид – Аликанте – 2 часа и 27 минути път с влак AVE.

Следващия момент бе придвижването от Аликанте до Валенсия. Отново има възможност за влак, но се оказа, че е много скъп (излизаше около 90 лева на човек). Тук се насочихме към автобус. Най-голямата им транспортна автобусна фирма се казва ALSA – отново закупени по-рано билетите са много по-евтини от стандарните цени – в крайна сметка купихме 4 билета всеки на стойност 18 лв – дата на заминаване 29.05.18 в 13:00. При закупуването на автобусни билети е важно да видите часа на заминаване и колко спирки прави. Съответно гледате колоната с първата цена – най-ниската. Автобусите са подредени по час на заминаване, така че скролвайки надолу ще видите всички възможно автобуси.

И тук всички билети бяха закупени и се чувствахме малко по-спокойни. Та да обобщим билетите:

23.05.18 – заминаване София – Мадрид с Раян Еър 06.20 часа                    92 лв/човек

26.05.18 – заминаване Мадрид – Аликанте с бърз влак 17:00 часа              51 лв/човек

29.05.18 – заминаване Аликанте – Валенсия с автобус АLSA – 13:00 часа   18 лв/човек

02.06.18 – заминаване Валенсия – София с Уиз еър – 09.20 часа                 150лв/ човек

Тотал  – 311 лв/човек

Следващата стъпка бе намирането на хотели и/или апартаменти. Тъй като сме 4 човека излиза доста по-изгодно да се наеме апартамент през Airbnb. Aко все още нямате резервация кликнете върху този линк и се регистрирайте – така ще получите 26 евро отстъпка при първа резервация. Други варианти за резервиране на хотел или апартамент са Букинг – при който я има същата далавера с отстъпката 🙂 (клик тук) и на последно място аз използвах най-новото приложение на Ryan Air – Ryan Air Rooms. Тук готиното е, че при резервация с тях след приключването на престоя си получавате 10% от стойността на резервацията ви обратно в травел кредит, който може да ползвате до 6 месеца.

Та това, което аз направих е – намерих страхотни апартаменти в Мадрид през букинг тъй като платформата им е по-удобна за ползване и след това проверих дали същите ги има в Ryan Air Rooms и съответно на каква цена. Оказа се, че апартамента, който харесах в Мадрид е с 30 лв по-евтин в Ryan Air Rooms oт колкото в Booking и то след отстъпката ми като Genius потребител – съответно като добавим и факта, че след това ще ми върнат 10% от стойността на резервацията, изобщо нямаше какво да му мусля.

Апартамента, който избрахме се намира на страхотна локация в центъра на града и на пешеходно разстояние от всички забележителности

Apartamentos Tirso De Molina  – сградата се намира в тиха пешеходна уличка, а апартамента беше доста добър за парите си. За 3 нощувки общата сума, която заплатихме за двама човека беше 320 лева (съответно след приключване на престоя ни в акаунта ми в Раян Еър имаше добавени 32 лева). От това което преглеждах като апартаменти, този направо си беше попадение – за тази сума в Мадрид успях да намеря само хостели.

Мадрид беше готов – започна търсенето на апартаменти в Аликанте. Тук се насочихме към Airbnb, тъй като се оказа, че има страхотни апартаменти на прилични цени.

Избрахме този CASA NUEVA EN RAMBLA CON GARAJE  – aпартамента се намира на 5 минути пеша от плажната алея, 15 мин от гарата им и на 15 от автогарата. Не мога да ви опиша колко страхотен се оказа – огромен хол, нови мебели, напълно оборудвана кухня, 2 спални и 2 бани с тоалетни – всичко беше почти ново. За 3 нощувки платихме 530 лева за 4 човека, което всъщност е 132,5 на човек за целия престой. Препоръчвам ви с 2 ръце този апартамент.

 

Последно ни остана да си намерим хотел или апартамент във Валенсия. Много се чудехме дали да е близо до морето или до центъра и в крайна сметка избрахме центъра. И добре че! Оказа се, че частта с морето им се намира в главно индустриален район и определено освен плаж, друго нищо няма.

В крайна сметка отново се ориентирахме към Airbnb и резервирахме този апартамент My Loft 4 You City Hall . Апартамента не беше лош, но след този в Аликанте направо бледнееше. Плюсът беше, че е на хубава локация в центъра и е близо до метро. За него платихме 596.83 лв за 4 човека за 4 нощувки – 149,20 на човек

С това приключиха резервациите на хотели и закупуването на билети. От тук започна и същинската част – ровенето из форуми, четенето на статии, туристически сайтове и каквото общо взето ми попадне. Заедно с Ян Биби Ян направихме една хубава програма, за която ще ви говоря в следващите статии. Единствените допълнителни билети, които сме закупували предварително бяха за посещения на две от местата в програмата ни за Валенсия, но за тях отново ще ви говоря в статията за Валенсия.

Да обобщим до момента информацията:

23.05.18 – заминаване София – Мадрид с Раян Еър 06.20 часа                                92 лв/човек

Настаняване – Apartamentos Tirso De Molina  – 3 нощувки                                    160лв/ човек  – 53 лв на нощувка на човек

26.05.18 – заминаване Мадрид – Аликанте с бърз влак 17:00 часа                          51 лв/човек

Настаняване – CASA NUEVA EN RAMBLA CON GARAJE  – 3 нощувки                 132.5 лв/човек – 44 лв на нощувка на човек

29.05.18 – заминаване Аликанте – Валенсия с автобус АLSA – 13:00 часа          18 лв/човек

Настаняване – My Loft 4 You City Hall        – 4 нощувки                                      149.20 лв/човек – 37.30 на нощувка на човек

02.06.18 – заминаване Валенсия – София с Уиз еър – 09.20 часа                             150лв/ човек

Тотал – 752.7 лв на човек

Толкова по подготовката по закупуването на самолетни, влакови и автобусни билети и резервацията на хотели и апартаменти. От тук нататък следва същинската част – посещението!

В края на тази статия ще добавя и няколко практически съвета и един малък речник на най-използваните от нас думи:

  1. В градския транспорт в Испания се влиза винаги от първата врата, а се излиза от задните. Щом сте на спирката и видите автобуса да приближава трябва да му махнете за да спре. А щом сте в автобуса и вашата спирка наближава трябва да натиснете бутона стоп, като по този начин сигнализирате на шофьора, че има пътници за слизане.
  2. Билети могат да се закупят както от шофьора, така и от самата спирка – 1 билет струва 1,50 евро
  3. Не забравяйте, че роуминга падна и следователно разговорите и интернета ви са безплатни спрямо тарифния ви план. Проверете лимита си преди да тръгнете.
  4. Носете слънцезащитен крем. Лятото слънцето е много силно и изключително лесно се изгаря.
  5. Внимавайте с багажа си – джепчии дебнат отвсякъде
  6. Носете лейкопласт в чантата си – не се знае къде ще ви потрябва
  7. В цяла Испания има вериги заведения с името 100 Monteditos – малки сандвичи по 1 – 2 евро – много хубав, евтин вариант да се нахраните
  8. В повечето заведения се начислява такса 10% за обслужването – намира се най-долу в сметката и се счита за бакшиша на сервитьора.
  9. Яжте много хамон – Jamón – испански свинки бут нарязан на тънки ленти – страшен е!
  10. Друга типична тяхна храна е Алиоли – Alioli – представлява нещо като майонеза с много чесън – ако харесвате чесън може да я пробвате

Речник на най-използваните и често срещани от нас думи:

Hola – здравей

Аdios – довиждане

Aseos – обществена тоалетна

Salida – изход

Много е важно да знаете разликата между Caña i Jarra – първото е бира в чаша 200 мл, а второто е халба с бира 500 мл. – Изречението, с което си поръчвате бира е – Una cerveza por favor (Уна сервеса пор фавор)

Цифри: 1 – уно (uno); 2 – дос (dos); 3 – трес (tres); 4 – куатро (cuatro); 5 – синко (cinco); 6 – сейс (seis)

 

Програмата и посещението на Мадрид може да намерите в тази статия – Клик тук

Програмата и посещението на Аликанте може да намерите в тази статия – Клик тук
Програмата и посещението на Валенсия може да намерите в тази статия – Клик тук
Програмата и посещението на бонус темата за Толедо (с благодарности на Ян Биби Ян) може да намерите в тази статия – Клик тук
Хаштаг#Баси тъпотоо


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


0